Navigatie
Heel moeilijk zal het niet zijn om de weg te vinden: er loopt één snelweg tussen Khabarovsk en VladiVostok en verder is het allemaal leeg. Maar in en rond de steden ligt dat iets anders en is het handig als ik niet de hele tijd naar de kaart moet grijpen, in de kou met dikke wanten is dat lastig. Voor noodgevallen heb ik wel een papieren kaart bij mij, gekocht bij Pied à Terre op de Overtoom in Amsterdam.
Ik wil niet afhankelijk zijn van Google Maps want dat werkt alleen met internet, dat is er waarschijnlijk niet altijd. Ik heb een aantal kaart-systemen op mijn telefoon geïnstalleerd:
- OsmAnd
- Nokia Here
- Soviet Military Maps
- Custom Maps (gescande papieren kaarten)
- en dan nog Yandex en Locus Pro.
OsmAnd heeft de meest gedetailleerde kaarten en werkt zonder internet, dus dat zal ik meestal gebruiken. Tijdens een proefrondje blijkt dat OsmAnd wel gesproken aanwijzingen kan geven, maar dat daar weinig van klopt. In de helft van de gevallen wordt je de verkeerde kant op gestuurd: “turn left” zegt OsmAnd, maar het pijltje wijst naar rechts, rara. Gelukkig kun je OsmAnd zo instellen dat een gesproken aanwijzing automatisch de display inschakelt, dus dan even kijken.
Sommige plaatsjes staan op geen enkele digitale kaart, maar wel op de kaart van Pied à Terre. Die kaart heb ik daarom gedigitaliseerd en ingelezen in Custom Maps.
Five days on one charge
LCD display solidifies at -5 degrees Celcius. Useless.
Tenslotte heb ik nog een kilometerteller op de fiets, maar die is tamelijk nutteloos omdat bij -5 Celcius de display ermee stopt. Om dezelfde reden laat ik mijn oude Garmin eTrex maar thuis, ook die display doet het niet in de kou.